Over Tomislav Paunkovic


Tom Paun, geboren op 15 juli 1952 in Knjazevac, Servië als Tomislav Paunkovic. Op jonge leeftijd ontstond al een grote interesse in de schilderkunst. Op zijn 16e levensjaar maakte hij zijn eerste olieverf schilderij. Een paar jaar later volgde zijn eerste expositie in Ljublijana –Dom Ina-. Zijn ouders hebben hem altijd ondersteund en mede dankzij hen kon hij in 1973 starten met zijn studie aan de kunstacademie van Belgrado. Hij studeerde voor kunstschilder waarbij de oude Vlaamse en Nederlandse meesters dienden als zijn voorbeeld. Zijn grootste voorbeeld is Rembrandt van Rijn, met wie hij bijna 350 jaar later dezelfde geboortedatum deelt.

Na zijn studie heeft hij in de eerste jaren in Servië als restaurateur van iconen en fresco’s in diverse Servische kerken gewerkt. In 1979 maakte hij voor de eerste keer kennis met Jungholz (Tirol). Zijn liefde voor de schilderkunst heeft hij in een klein “atelier” kunnen uiten. Gedurende de jaren maakte hij ook studiereizen naar o.a. Frankrijk, Italië en Nederland.

Sinds 1990 werkt hij als vrij kunstenaar, aangesloten bij het BBK (Berufsverband Bildende Kunstler). Zijn werk bleef niet onopgemerkt en vele exposities volgden in Duitsland, Zwitserland, Italië en aangrenzende (oost) Europese Landen.

Sinds 1995 is Tomislav ook deelnemer bij ZA-ART, Servië en Kunstforum International Zwitserland. De meest recente prijs is de Johann-Georg-Grimm prijs in het kader van de “Südliche” in 2010.