Imaginarni prostori Tomislava Paunkovica 

Da umetnost komunicira univerzalnim jezikom, da poreklo i nacionalnost nisu od presudnog znacaja za uspeh, potvrdjuje i iskustvo Tomislava Paunkovica. Ovaj slikar, poreklom iz knjazevackog kraja, vec trideset godina zivi i radi u Nemackoj. Priznanje i slavu, u sredini u kojoj zivi i u sirim evropskim umetnickim krugovima, stekao je visedecenijskom istrajnoscu da svoj umetnicki izrazucini prepoznatljivim. Veoma cesto, mada ne sasvim s pravom, prepoznaje se kao slikar mrtvih priroda, a njegovo slikarstvo kao dekorativno. Svakako, mrtva priroda jeste jedan od njegovih najcescih motive ali ne i jedini. Tomislav Paukovic je izgleda slikar figuracije. U svojim ranim radovima, minijaturama i mrtvim prirodama, Paunkovic koristi veristicki pristup, metodicno i strpljivo fiksira prizore, detalje. Vremenom, tamnu paletu razbija svetlost. Boja je nosilac svetlosti. Izraz se menja, sadrzaj komplikuje. Kompoziciju cine transparentne forme, a fantasticni prizori uvode se u svet cinjenica. Umetnik religiozne simbole kombinuje sa vec koriscenim motivima – suocava imaginarno i realno. On ukazuje na svoje poreklo, uvodjenjem mnostva znakova, koristi metafore, a slike dobijaju novo znacenje i smisao.

Bilo da se tumaci kao slikar koji neguje poetiku magicnog realizma ili kao slikar nadrealnog, on je dosledan zagovornik klasicnog slikarstva, resen da istraje u vremenu u kojem se ovakav nacin vizuelnog izrazavanja cesto tumaci kao zastareli.

Ovom prilikom, sasvim neocekivano, Tomislav Paunkovic publici predstavlja svoje nove radove nastale kombinacijom stampe i slikarskih intervencija. Umetnik svesno provocira rizikujuci da bude osporen. Ona predstavljaju reakciju na poruke mas medija i negaciju ideala lepote koje nam pomenuti mediji plasiraju. Hoce li sposobnost da se samostalno odlucuje i stvara, odneti prevagu nad nametnutim ukusom konzumentskog drustva, ostaje otvoreno pitanje?

Ocigledno je da, u sredini sa bogatom klasicistickom tradicijom kakva je Nemacka, bez obzira na poreklo ili savremena  stremljenja i pojave umetnosti, figurativna umetnost sa svim likovnim elementima nailazi na razumevanje. Iako u komunikaciji sa posmatracem, na svojim platnima koristi elemente tradicionalne kulture i okruzenja iz kojeg potice, slikar ocito uspeva da jasno uputi na osecanje i ideju koju su provocirali nastanak dela.

Upravo iz tog razloga, sa zeljom da ukase na moguce modele dijaloga i komunikaciju razlicitih kultura, Zavicajni muzej Knjazevac je povodom obelezavanja Medjunarodne manifestacije “ Dani evropske bastine” sa temom “ Unapredjenje interkulturnog dijaloga” organizovao izlozbu Tomislava Paunkovica.

Kustos istoricar umetnosti
Zavicajnog muzeja Knjazevac
Milena Milosevic Micic

Galerije

Moje Leto

Plodovi pod razigranom svetlošću

Prikrivena sanjarenja

Sa druge strane jave

Stari Majtori-večita inspiracija

Moja sećanja